Varis neden oluşuyor? Risk altında mısınız?

Özellikle kadınların kabusudur varis!Tedavide geç kalındığında ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilen varisi önleyebilirsiniz.

Varis erken dönemde önlem alınmadığında zor iyileşen yaralara,daha da önemlisi nadir olsa da,damarlardaki kanın pıhtılaşmasına neden olabiliyor. Bunun sonucun da ölümcül tablo bile gelişebiliyor. Bu yüzden varisin oluşumun önlemek,eğer sorun başlamışsa erken dönemde tedavi ettirmek şart.

Bu hastalık kirli kanı vücuttan toplayıp kalbe taşıyan toplardamarların görevlerini yeterince yapamamaları sonucu oluştuğunu belirtiyor. Bu damarların içinde kan akışının kalbe doğru tek yönlü akmasını sağlayan kapakçıklar yer alıyor. İşte çeşitli etkenler nedeniyle kapakçıklarda hasar,bunun sonucunda da kaçak oluşabiliyor. Kapakçıklarda ortaya çıkan sorun yüzünden toplardamarlar işlevlerini yeterince iyi yapamayınca kan bacaklardaki damarlarda birikiyor. Kanın birikmesi sonucunda damar içinde oluşan basınç artışı kronik hale dönüştüğünde de toplardamarlarlar elastikiyetlerini kaybederek genişliyor ve dışarıdan gözle görülür hale geliyor.

En etkili ilacı,bol hareket!

Varis oluşumun önlemek veya hastalık gelişmişse sorunun ilerlemesini engellemek için yapmanız gereken en önemli şey,bol bol hareket etmek olmalı. Yürüyüş başta olmak üzere yüzme ve bisiklet gibi sürekliliği olan spor türlerini her gün düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca varise karşı etkili olan egzersizler de büyük fayda sağlıyor. Ancak bacaklarla yapılan ağırlık egzersizlerinden ise kaçınmanız gerekiyor. Sabit pozisyonlarda ya da ayakta çalışıyorsanız,mümkün olduğunca hareket etmeye çalışın. Örneğin öğretmenseniz dersi gezerek anlatın,masa başında çalışıyorsanız her yarım saatte bir ayağa kalkıp dolaşın. Oturduğunuz yerden ayaklarınızı parmak uçlarınızın üzerine kaldırmayı da ihmal etmeyin.

Risk altında mısınız? Test Edin

•Ailenizde varis hikayesi varsa,

•Aşırı kilolu iseniz,

•Sabit pozisyonda çalıştığınız için sürekli yer çekimine maruz kalıyorsanız,

•Östrojen hormonu içeren ilaçlar kullanıyorsanız,

•Zorlu veya sık hamilelik dönemi geçirdiyseniz,

•Günlük hayatınızda sık sık 5cmden yüksek topuklu ayakkabılar kullanıyor iseniz,

•Risk grubundaki mesleklerde çalışıyorsanız ( öğretmen,bankacı,hostes,kuaför,satış personeli,tezgahtar,sağlık personeli gibi)

•Damar içi kapakçıklarınız doğuştan kısmen ya da tamamen yoksa dikkatli olun,varis oluşumunda risk grubuna giriyorsunuz!

Nasıl belirti veriyor?

•Damarlarda gözle görülen belirginleşme,kıvrımlaşma,

•Bacaklarda ortaya çıkan şişlik,

•Günün ilerleyen saatlerinde artan ağrı,ağırlık dolgunluk hissi ve kramp,

•İlerlemiş dönemlerde ödem,ciltte renk değişimi ve yaralar.

Teşhis için doppler ultrasonografi şart!

Sadece gözle bakılarak yapılan muayenenin eksik kalabilir,bu nedenle doğru teşhis için mutlaka ‘doppler ultrasonografi’tekniğine başvurmak gerekir. Doppler ultrasonografi ile;damarların çaplarında bir artış olup olmadığına ve mevcut kapakların fonksiyonlarında bir kaybın olup olamadığına,var ise bu fonksiyon kaybının hafif,orta veya ileri derecelerde olduğu belirlenebiliyor. Doppler ultrason tetkikinde çıkan sonuca göre de tedavinin şekline karar veriliyor.

Variste Cerrahi Tedaviler

Doç. Dr. Erdal Aslım

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share