Velilerin Tavırları Sınav Stresini Azaltmaz, Artırır

Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına gerek yok. Öğrenci ne kadar ders çalışacağına ve ne zaman ders çalışacağına kendisi karar verebilir.

Çocuğunuzun Geleceği Konusundaki Endişeleriniz Çocuğunuza Yansıtmayın: Sınav sonucu ile aşın meşgul olmanız çocuğunuzun da bu yönde meşguliyetini arttırır. Çocuğunuza yardımcı olmak için çocuğunuzun bugünkü yaptıkları ile ilgilenin.

Beden Dili ve Ses Tonu ile Verdiğiniz Mesajlara Dikkat Edin: Anne baba çocuklarına beden dili ve ses tonları ile söylediklerini desteklemeli. Yani ağzınızdan çıkan ile bedeninizin söylediği çelişiyorsa öğrenci daha çok beden diline dikkat eder.

Meli-malı Eklerini Kullanmayın:Fenden ve matematikten full yapmalısın,başarlı olmalısın,dikkatli olmalısın,kendini dersine vermelisin gibi zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olur.

"Ders çalış!"Demeyin:Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına gerek yok. Öğrenci ne kadar ders çalışacağına ve ne zaman ders çalışacağına kendisi karar verebilir. Anne babaların iyi niyetli olarak verdikleri ders çalış mesajları öğrencinin kaygısını arttırabilir. Bazı öğrenciler bu nedenle kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiği düşüncesine kapılıp daha yoğun kaygı hissedebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatabilir.

Negatif Motivasyondan Uzak Durun:Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artırmak için bu gidişle sen asla kazanamazsın,yata yata sınav kazanılmaz gibi sözler söylenerek öğrenci motive etmeye çalışır. Ama öğrencinin kendisini başarısız görmesine neden olarak kaygısını artırabilir.

Gereğinden Fazla Fedakarlıktan Kaçının ve Bunları Hatırlatmayın:Bazı ebeveynler çocukları sınavlara hazırlanırken eve misafir çağırmamak,evde televizyonu açmamak gibi fedakarlıklarda bulunurlar. Öğrenci bu durumu ‘ailemin bu fedakarlıklarına yanıt vermek zorundayım’ biçiminde düşünerek daha fazla kaygılanabilir.

Kendi Hayatınızı Unutmayın: Çocuğuna daha fazla yardımcı olmak için annenin işinden ayrılması,çocuğunu sınav salonlarının kapısında beklemesi,öğretmenlerle her gün sonuçları konuşması sık görülen tablolar. Bu görüntüler çocuğa sınavın çok önemli olduğunu ve kazanamama durumunda ailenin çok üzüleceği düşüncesini hatırlatır.

Çocuğunuzdan Beklentilerinizde Gerçekçi Olmaya Çalışın: Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşar.

Bu Zor Dönemde Çocuklarınıza Anlayışlı ve Destekleyici Davranın: Kaygının yoğunlaşması ile birlikte çocuklarınız kendilerini daha çaresiz ve çözümsüz hissedebilir. Bu nedenle daha önceden kızmadıkları şeylere şimdilerde daha sert tepkiler gösterebilirler. Bu durumun geçici olduğunu düşünerek çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share