Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmede anne sütünün yeri nedir?
Yenidoğan bebek hayatının ilk aylarında dış faktörlere ve hastalıklara karşı oldukça duyarlıdır. Bebeğin kendi savunma mekanizmasını oluşturan yapı taşlarının sentezlenmesi genellikle altıncı aydan sonra başlar. Bu döneme kadar bebeğin bağışıklık sistemini anneden geçen koruyucu antikorlar oluşturur. Anneden bebeğe koruyucu antikorların geçişi özellikle gebeliğin son haftalarında olur. Bu nedenle zamanında doğmuş bebeklerin bağışıklık sisteminin prematüre doğmuş bebeklere göre daha güçlü olduğu bilinmektedir. Anne sütü de bağışıklık sistemini oluşturan yapı taşları bakımından çok zengindir. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi çok daha güçlüdür. Anne sütü ile beslenmenin özellikle teşvik edilmesi ve bebeğin ilk altı ayında temel besin maddesinin anne sütü olması büyük önem taşır.
Probiyotiklerin bağışıklık sitemini güçlendirmede rolü nedir?
Yeterli miktarda yenildiği zaman insan veya hayvan sağlığını olumlu olarak etkileyen mikro organizmalara probiyotik denir. Bağırsaktaki bazı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve/veya aktivitesini uyaran ve insan veya hayvan sağlığını olumlu olarak etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) ise prebiyotik denilmektedir. Tüketilmesi bağırsak florası için yararlı etkilere sahip canlı bakteriler bileşimini içeren besinler olarak tanımlanmaktadırlar. Vücudun bağışıklık ile ilgili savunma mekanizmalarını güçlendirir. İshali ve alerjiyi engeller. Sindirimi kolaylaştırır. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
Probiyotiklerin görevleri:
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
- Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
- Vitaminlerin (K vitamini,biyotin,B12,niasin vb) sentezini yapmak.
- Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçiliğini azaltmak.
- Toksinlerin kan dolaşımına geçmesini önlemek.
- Besin alerjilerini ve egzemayı önlemek.
- Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu önlemek.
- Kanseri engellemek.
- Yaşlanmayı yavaşlatmak.
- Depresyonu hafifletmek.
- Otizm bulgularını hafifletmek.
- İshali önlemek ve tedavi etmek.
- İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
- Kabızlığı tedavi etmek.
- Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak.
Vitamin hapları bağışıklık sistemini güçlendir mi?
Bu vitamin haplarında genellikle A,B,C ve D vitaminlerinin yanısıra kalsiyum,demir,magnezyum gibi mineraller de bulunuyor. Genel kaide,düzenli beslenen bir çocuğun 5 yaşına gelene kadar sadece D vitamini,beslenme problemi olan çocukların ise multivitamin preparatlarını kullanmasıdır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık durumu,büyümenin hızlı ve beslenme problemlerinin de yoğun olduğu çocukluk döneminde önemli bir sorun. Eksiklik erken tanınıp yerine konulmazsa öğrenme yeteneğinde azalma,okul performansında düşmeye ve immün sistemde zayıflamaya neden olabiliyor. Çocukluk döneminde vitaminler ile demir ve kalsiyum gibi minerallerin fiziksel ve zihinsel sağlık açısından önemi büyük.
Dr. Ali Kaya