Yaşamınızın İlk 18 Yılı Güneşten Korunun, Kanseri Uzak Tutun

Türkiye’de her yıl 10 kişiden 2-3’ünde görülen cilt kanseri dünyada yılda 66 bin kişinin yaşamını kaybetmesine neden oluyor.

Cilt kanseri dünyada en sık görülen kanser türü. Her yıl 3 milyon kişi cilt kanserine,yaklaşık 130 bin kişi de en tehlikeli tipi olan melanoma yakalanıyor. Hastalık Türkiye’de her yıl 10 kişiden 2 -3’ünde görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verdiği bilgilere göre;yılda yaklaşık 66 bin kişi cilt kanserinden hayatını kaybediyor. Üstelik dünyada bu kanser türünün görülme sıklığı her yıl yüzde 3-7 oranında artış gösteriyor. Alınabilecek basit yöntemlerle cilt kanserinden büyük oranda korunabilmek veya erken tam sayesinde tedavi şansını yakalamak mümkün.

YAŞAMIN İLK 18 YILI ÇOK KRİTİK!

Güneş ışınlarının yüzde 80’inini 20 yaşına kadar alıyoruz. Çocukluk döneminde güneşten korunmak,cilt kanserinin önlenmesinde büyük önem taşıyor. Yaşamın ilk 18 yılında ultraviyole ışınlarını yüzde 90 engelleyen bir güneş koruyucu kullanılması,melanom dışı deri kanseri gelişim olasılığını yüzde 78 oranında düşürüyor. Bunun yanında,özellikle aralıklı yüksek doz güneşe maruz kalmak,toplam alınan güneş ışığından daha riskli bulunuyor.

3 Tip Cilt Kanseri Var

Bazal hücreli cilt kanseri:İnsanlarda en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Cilt üzerinde uzun süre geçmeyen bir kabartı veya leke tarzında beliriyor. Zamanla bu bölgenin üzerinde yara,kanama ve kabuklanma oluşuyor. Tedavi edilmezse cilt altına,kıkırdak ve kemiklere kadar ilerleyebiliyor. En büyük suçlunun güneş altında korunmasız olmaktır. Bu kanser türü diğer organlara yayılmadığı için tedavisi sadece kanserin olduğu bölgenin cerrahi olarak çıkarılması esasına dayanıyor. Tedavisinde yüzde 100’lük başarı sağlanıyor.

Spinal hücreli cilt kanseri:Bazal hücreli cilt kanserlerinden daha az görülmekle birlikte,çok daha agresif seyrediyor,özellikle yaşlılarda ve güneş ile solaryuma korunmasız olarak maruz kalanlarda oluşuyor. Genellikle baş bölgesinde ve kollarda yerleşiyor. Ciltte kabarıklık ve kabuklu yaralar olarak görülüyor. Bu kanser tipi bazal hücreli kanserin aksine diğer organlara yayılabiliyor ve kanser ilerliyor. Erken teşhis sayesinde kanser metastaz yapmadan tedavi edilirse,kişinin yaşam süresi artıyor.

Melanoma: En tehlikeli cilt kanseri olduğu belirtiliyor. Melanomaların yüzde 95’ten fazlası ciltte ortaya çıkmakla birlikte aslında melanin üreten hücrelerden köken alıyor ve vücudun her yerinde olabiliyor. Yüzde 70-80 normal ciltten,yüzde 20-30’u da var olan bir benin üzerinden gelişiyor. Bu durumdaki kişilerde kabuklanma,kanama,kaşıntı veya hassasiyet görülebiliyor. Kadınlarda bacaklarda,erkeklerde ise daha çok sırtta rastlanıyor. Başlangıçta ben görünümlü olduğu için kişilerin benlerini aralıklarla kontrol etmeleri ve yeni çıkan benlere dikkat etmeleri gerekiyor. Erken dönemde cerrahi yöntemiyle tedavi edilebilmesine karşın,dikey olarak yayılmaya başladığında,hızlıca lenf bezlerine ve uzak organlara ulaşabiliyor.

Dr. Asiye nesrin Aksoylar

Total
0
Shares
Related Posts

Saçlarınız Neden Dökülüyor?

Saç dökülmesinin tedavisinden önce saç dökülmesinin herhangi bir hastalık ile ilgili olup olmadığının araştırılması gerekir.

Kabızlık Deyip Geçmeyin!

'Günlerce tuvalete çıkamıyorum,' cümlesi, sık duyulan şikayetlerden biri. Uzmanlar, kabızlığın geçiştirilecek bir rahatsızlık olmadığını, mutlaka bir hekime başvurulmasını öneriyor.
Total
0
Share