Kış boyunca uykuda olan metabolizmamız,uyanmak için can atıyor.
Vücudumuza canlılık katmanın kurallarını sıralayan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu şu açıklamalarda bulundu:
Egzersizlerinizi Düzenli Yapmaya Özen Gösterin
İnsanların çoğunluğu zayıflama diyeti uygularken istedikleri hızda gitmediği zaman bunu metabolizmalarının yavaş çalıştığına yorarlar. Halbuki metabolizma uykuda bile sürekli çalışır durumdadır.
Yapılan çalışmalara göre,3 saati aşan ağır bir spor yerine orta yoğunlukta ve düzenli sporun metabolizma hızında olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Egzersizin en ideali haftada her gün yapılacaksa yarım saat,haftada 4 gün yapılacaksa 45 dk,haftada 3 gün yapılacaksa 1 saat sürdürülenidir.
Vücut Yağınızı Azaltın
Obezite bir hastalıktır ve de vücudumuzu kısır bir döngüye sokmaktadır. Vücudumuzun bileşenlerinden kas ve yağın birbirlerine oranı metabolizma hızımızı etkiler. Kaslar vücudumuzun küçük fabrikalarıdır ve eğer kas oranı fazla ise daha fazla kalori harcanır ve metabolizma hızını artırır. Vücudun tembel dokusu olan yağ dokusu ne kadar fazla ise o kişinin metabolizması o derece yavaş çalışmaktadır. Ve kilo aldıkça da metabolizma hızı yavaşlarken,metabolizma hızı yavaşladıkça kişiler kilo almaktadır. Bu yüzden bu kısır döngünün zinciri,zayıflamaya başladıkça kırılır.
Güne mutlaka kahvaltı ederek başlayın ve değişik kahvaltı alternatifleriniz olsun. Az az sık sık beslenme kuralını unutmayın Sindirim sistemi sık beslenme durumunda ortalama 400-500 kalori daha fazla kalori harcayabilir. Yani sık sık beslenirsek spor yapmışçasına ek enerji sarfederiz.
Yeşil Çay Tüketin
Antioksidant içeriği yüksek olan yeşil çayın antianjiogenez özelliğiyle kanser hastalıklarından koruduğu gibi,termojenik özelliği sayesinde metabolizma hızını artırır. Günde iki veya üç fincan yeşil çay tüketmeye özen gösterin. Yeşil çayı tüketirken fincana 1 rulo kabuk tarçın da ilave edilmesi kan şekerini dengelemede yardımcı olacaktır.
Posa Oranı Yüksek Besinleri Tercih Edin
Posalı yiyeceklerin tüketimi daha hızlı tokluk oluşması,kan şekerini dengelemesi ve hızlı acıkmamızı engellediği için önemlidir. Bunun için ise haftada 1-2 gün kurubaklagil tüketmek,her öğün salata veya söğüş sebze tüketmek,salataya 1 tatlı kaşığı kadar keten tohumu ilave etmek,günde 3-4 porsiyon meyveyi mümkünse kabuklarıyla tüketmek,kahvaltıda haftanın 2-3 günü yulaf ezmesi yemek gibi öneriler sunulabilir.
Sıvı Tüketimine Dikkat!
Suyun günde 2 litre tüketilmesi besinlerin vücutta kullanılması için bütün aşamalarında vücudun suyu kullanması,fazla ödemin,sindirim sonucu oluşan zararlı atıkların vücuttan atılması metabolizmanın hızlanması ve kilo vermede yardımcıdır. Günlük 2 litre su sağlık için yeterlidir;ancak sıcak günlerde içilen suyun 3 litreyi bulması kilo vermeyi hızlandıracaktır.
Kalsiyum Tüketiminizi Artırın!
Son yapılan araştırmalarda günde en az 2 porsiyon süt ve türevlerini tüketmek,metabolizmayı hızlandırıp ve yağ depolanmasını önleyen hormonları etkilediği için zayıflamada yardımcıdır. Kalsiyum tüketimine dikkat edilmezse yağ yakımının çok zor olduğunu söyleyebiliriz. Baharatları dilediğiniz gibi kullanın Araştırmalara göre,zencefil,kırmızıbiber,pul biber gibi baharatlar ve bunlarla yapılan soslar vücudunuzun yağ yakma kabiliyetini %25 oranında artırabilir.
Uyuyarak yağ yakın
Vücudun dinlenebilmesi ve yenilenebilmesi için ortalama 8 saat uykuya ihtiyacımız var. Kilo vermek için uyuyun. Uykunuzu yeterince aldığınız vakit iştah kontrolünü de daha iyi sağlarsınız. Yapılan bir araştırmaya göre,yeterince uyuyan bir kadının metabolizma hızının yüzde 40 oranında arttığı gösterilmiştir.
Form tutmaya yardımcı besinleri unutmayın
İştahı baskılayan dereotu,karın yağlarını eriten semizotu,kan şekerini dengeleyen barbunya,anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta,B vitaminlerinden zengin mantar,bağırsakların zabıtası kefir,kalsiyum zengini lor peyniri,kan şekerini ve yağlarını düşüren tarçın,doygunluk ve zindelik veren çörek otu ve metabolizmayı ateşleyen pul biber beslenmemizdeki mucizevi dengeleyici besinler arasındadır ve diyetimizde unutulmamalıdır
Sağlık Editörü