Şu sıralar çoğu insan yılbaşı gecesini düşünüyor. Ancak bu yoğunlukta yılbaşı alışveriş listenize sağlıklı bir şeyler eklemek hiç aklınıza geldi mi? Şenliklere geçmeden önce küçük bir planlama yapmanız sağlık sorunlarının önüne geçmenizi sağlayabilir. Felaket kapıda olsa bile bikarbonatlı soda,streç film ve kızılcık (yaban mersini) suyu yardımınıza koşabilir.
Haşlanma ve Yanıklar
Yılbaşında sıcak su dökülmesi ve yemekten sıçrayan yağlar nedeniyle haşlanmalar çok yaygın görülür. El büyüklüğünden daha küçük yüzeylerde oluşan yanmalar evde bakımla giderilebilir,ancak bu yanık ve haşlanmalar bile bazen acı verebilir. Bu yüzden birkaç gün düzenli olarak ağrı kesici kullanmanız gerekebilir.
Yanık oluştuktan sonra yanmış bölgeyi 20 dakika süresince soğuk su altında tutun ama asla buz kullanmayın. Kolunuz etkilendiyse yüzük,bilezik ve/veya saatinizi çıkarın çünkü bunlar dolaşımı kesebilir ve yanan yerinizin şişmesine sebep olur. Asla yağ ve benzeri şeyler uygulamayın,yapışkanlı veya tüylü bezlerle kaplamayın ya da su toplayan yerlerdeki kabarcıkları patlatmaya kalkmayın. İnanması güç ama hastaneye gitmenizi gerektirmeyen bir yanığınız varsa yanık yerinizi steril tutarak korumak için en iyi yöntem streç film ile sarmaktır. Ancak streç filmi bacağınızın veya kolunuzun (veya yanık oluşan bölgenin) etrafına dolayarak sarmak yerine katmanlar halinde üst üste koyarak kullanmanız,baskı oluşturmayacağı için şişme riskini de aza indirecektir.
Artık Etki (Akşamdan Kalmışlık)
Akşamdan kalmış olduğunuz günler için gazetelerde anlatılan mucizevi çareleri unutun. Akşamdan kalma sıkıntılarla uğraşmamak için yapılacak tek şey az içmek! Tıpta kullanılan ismiyle artık etki,kısmen vücudun alkoldeki toksinleri işleme süreci yüzünden kısmen de alkolün idrar söktürücü etkisi ile vücudun susuz kalmasından meydana gelir. Yine de arkadaşlarınızın gözünde “tam bir oyunbozan”olmadan,bazı önlemler alarak keyifle bir-iki içki içebilirsiniz:
-Alkolün vücudunuza etki etme hızını yavaşlatmak için içmeye başlamadan önce yemek yiyin.
-Yüksek alkollü içecekler yerine daha hafif olan içecekleri tercih edin.
-Artık etki yaratması muhtemel koyu alkollü içkileri (kırmızı şarap,porto şarabı gibi) içmekten kaçının.
Eğer akşamdan kalmış şekilde uyandıysanız:
-Susuzluğu azaltmak için bol miktarda alkolsüz içecek için
-Sakın çivi çiviyi söker diye düşünüp bir kadeh de sabah içmeyin
-Bir şeyler yiyin. Muz,kivi veya taze sıkılmış meyve suyu vitamin ve mineral takviyesi sağlar.
İdrar Enfeksiyonları
Mesane iltihabı, idrara çıkıldığında yanma ve acı meydana getirir ve yılbaşı gecelerinde görülmesi çok yaygındır. Eğer bir atağın geldiğini fark ederseniz,kızılcık suyu dahil olmak üzere bol miktarda alkolsüz içecek için. Bir çay kaşığı suda çözünmüş bikarbonatlı sodayı için. Tadı biraz kötü olabilir ancak en azından doktora görünene kadar semptomları dindirecektir.
İlaç Kullanımı
Her yılbaşı,son dakikada ilaç ihtiyacı doğar. Henüz ihtiyacınız olmadan önce hangi ilaçlara ihtiyacınız olabileceğinin ve düzenli kullandığınız ilaçların listesini yapın. İlaçların elinizde bulunup bulunmadığını önceden kontrol edin. Bazen ilaçların birkaç günden önce edinilemediğini unutmayın. Yılbaşında ilaçsız kalmamaya dikkat edin.
Sağlık Editörü