Zararlı Olabilecek Yiyecekler!

İlerleyen yaşlarda sürekli tükettiğiniz yiyeceklerden bazıları sorun yaratabilir, bu sebeple tüketiminden kaçınmanız gereken yiyecekleri öğrenmenizde fayda var.

Greyfurt

Şaşırtıcı olabilir,fakat greyfurt alınan ilaçlarla etkileşime girerek ilaçların işleyişini etkileyebilir. Bu sebeple yiyecek tüketimi ve kaçınılması gereken yiyeceklerle ilgili her zaman doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Eğer yüksek tansiyon,anksiyete ya da uykusuzluk için ilaç alıyorsanız greyfurt suyu bu ilaçlarla etkileşime girebilir. Etkileşim risklerine göre doktorunuza danışarak greyfurtun sahip olduğu C vitamini ve potasyumdan mahrum kalmamaya çalışın. Greyfurt yerine portakal ve ıhlamur gibi diğer narenciyelerin tadını çıkarabilirsiniz.

Çiğ Sebzeler

Eğer hassas,çürümüş ya da eksik dişleriniz varsa çiğ sebzeler kaçınmanız gereken yiyecekler listesinin en başında olabilir. Ancak vitamin ve lif tüketiminden kaçınmamalısınız,sert ve çiğ sebzeler yerine daha yumuşak olan sebzeleri pişirme veya haşlama yöntemiyle tüketebilirsiniz. Ayrıca sebze püresi de farklı bir tercih olabilir;örneğin,havuç,balkabağı ve pancar gibi sebzeleri karıştırarak çorba ya da güveç yapabilirsiniz. Son olarak konserve sebzeler de işinizi görebilir fakat içerisindeki tuz miktarına ve doğal olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Fasulyeler

Mide rahatsızlıkları çeken bazı kişiler,fasulye tüketiminden kaçınarak gaz ve mide ağrısı sorunlarının önüne geçebilir. Fasulye mükemmel bir lif ve protein kaynağı olduğu gibi,demir oranı oldukça yüksek,yağ oranı ise düşüktür. Bu sebeple fasulyeyi tamamen öğünlerinizden veya diyetinizden çıkarmayıp,yavaş yavaş ve az öğünlerle haftaya birkaç kez tüketmeye başlayabilirsiniz. Eğer yine de gaz probleminiz varsa sindirim enzimi kullanabilir ve bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

Alkol

Az miktarda alkol tüketiminin,kalp krizi ve bazı felç türlerinin riskini azalttığına dair söylemler mevcut,fakat yaşınıza göre alkol sizi farklı şekilde etkileyebilir. (Yaşınıza göre çok nadir olarak az miktarda tüketseniz bile.) Aynı zamanda alkol uyku düzenini bozar ve kan basıncını yükseltebilir. Ayrıca alkol tüketimi şeker hastalığı olan kişilerde hipoglisemiye neden olabilir hatta ilaçların çalışma biçimini bile etkileyebilir. Alkol tüketimi konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Süt Ürünleri

Süt veya süt ürünleri sindirim sorunlarına yol açabilir. Fakat süt ürünlerinin sağladığı kalsiyum ve protein vazgeçilemez faydaları da beraberinde getirmektedir. Birçok kişinin az miktarda süt tüketimiyle mide rahatsızlığını ortadan kaldırdığı görülmektedir ve bazı süt ürünleri vücut tarafından diğerlerinden daha iyi tolere edilmektedir. Yağsız yoğurt ve az yağlı peynirler özellikle besleyici seçimler olarak dikkat çekmektedir. Ek olarak,laktoz içermeyen süt ürünlerini deneyin.

Kafein

Kafein herkes için sorun olmayabilir,fakat bazı kişilerin endişeli ve gergin hissetmesine neden olabilir. Ayrıca kafein,kalp ritim hızını artırabilir ve uyku sorunlarına neden olabilir. Kafein tüketimini bırakmak istiyorsanız,yavaş yavaş eksilttiğinizden emin olmalısınız. Aşırı miktarda ve hızlı bir şekilde kafein alınması baş ağrısı,bulantı veya kusmaya yol açabilir. Kafeinin yerini zamanla bitkisel çay veya kafeinsiz içecekler ile değiştirmeye çalışın.

Et Ürünleri

Biftek gibi et ürünlerini çiğnemekte güçlük çekebilirsiniz. Hamburger ekmeği içerisindeki eti çiğnemek çok daha kolaydır fakat daha az besleyici bir seçimdir. Hamburgerler genellikle %20’ile %30 arası yağ içerebilir. Bunun yerine,en fazla %10 yağ içeren yağsız kıymayı tercih edin. Ayrıca,alternatif olarak çiğnemesi çok daha kolay ve sağlıklı bir protein olan balık tüketebilirsiniz.

Aşırı Tuzlu Yiyecekler

Eğer kırk yaşının üzerinde veya risk grubundaysanız,gün içerisinde 1.500 miligramdan fazla sodyum tüketmemelisiniz. Çok fazla sodyum kan basıncını yükseltir,kalp krizi ve inme açısından yüksek risk taşımaktadır. Gerçek suçlular hangi yiyecekler? Dondurulmuş gıdalar,çerezler,salata sosları ve öğlen yemeklerinde tercih edilen işlenmiş gıdalar… Yiyecek satın alırken veya tüketirken sodyum içermeyen,tuz oranı düşük veya hiç tuz içermeyen alternatifleri tercih etmelisiniz.

Turpgiller

Gaz problemlerinizden dolayı turpgiller ailesine ait olan sebzelerden kaçınıyor musunuz? Turpgillere ait olan sebzeler;brokoli,lahana,karnabahar örnek gösterilebilir ve C vitamini,beta-karoten,lif,kalsiyum,demir ve lif açısından yüksektir. Yapılan bazı çalışmalar ise kanser riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bu yiyeceklerin tüketimini kesmemelisiniz,sadece küçük porsiyonlarla yavaş yavaş öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Gaz problemlerinde bol sıvı tüketimi oldukça yardımcı olabilir.

Meyve

Taze meyveler vitamin,lif ve besin değerleri bakımından oldukça faydalıdır. Fakat sert bir elma çiğneme konusunda sorun çıkararak,diş sağlığınıza etki edebilir. Eğer dişleriniz ile ilgili sağlık sorunlarınız varsa çilek,muz ve kavun gibi yumuşak meyveleri tercih etmelisiniz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share